Savršeno pizza tijesto

Priznajte, vaše omiljeno jelo je pizza. Ja priznajem.

Featured image

Od sve džank hrane u ponudi mislim da mi je pizza najdraža. Pogotovo kad je u pitanju pizza sa ljutim sosom, kobasicama, nekim dobrim tvrdim sirom koji se božanski topi… :odlazi do kuhinje:

Mislim da svi znamo nabacati svašta na već spremno tijesto i da je tijesto upravo ono što je izazovno u pici. Za dobro tijesto, presudno je nekoliko faktora od kojih su najvažniji temperatura i vrijeme pečenja.

Pica se mora peći na jako visokim temperaturama da bi se tijesto ispeklo, ali opet jako kratko da se svi ostali sastojci koji su već obrađeni (sir, šunka…) ne bi prepekli i izgubili ono najbolje.

Po ovom receptu sam ju pravila stotinama puta dosad – bez pretjerivanja, i nikad me nije razočarao.

Za nevjerovatno mekano tijesto će vam trebati:

  • 320 g bijelog brašna (tip 500/550)
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 3 kašike Aceto balsamico (vinsko sirće)*
  • 20 g svježeg kvasca (pola paketića) ili 7 g suvog kvasca (1 mala kašika)
  • 1 mala kašika šećera
  • 1 mala kašika šećera
  • 200-300 ml tople vode

*Možete upotrijebiti obično sirće od jabuke ukoliko nemate Aceto balsamico.

  1. Priprema kvasca

Pomiješajte kvasac, šećer i nekoliko kašika tople vode i ostavite na toplo mjesto nekoliko minuta. Kada se pojave balončići i smjesa udupla svoje početno stanje, kvasac je spreman.

  1. Priprema tijesta

Jedna od opcija je da prosijete brašno, ukoliko ste u žurbi jednostavno preskočite ovaj korak. Brašnu dodajte so, maslinovo ulje, Aceto balsamico, kvasac, pa postepeno dodajte dio po dio vode. Vjerovatno vam neće trebati više od 200 ml, ali to će zavisiti od tipa brašna. Uglavnom, mijesite dok ne dobijete glatko tijesto koje se ne lijepi.

  1. Dizanje i razvlačenje tijesta

Tijesto ostavite na toplo mjesto da se diže 30-ak minuta. Kada se udupla, vrijeme je da ga razvučete oklagijom ili rukama.

Ukoliko volite tanku picu razvucite ju na debljinu od 1 cm (računajte da će još malo porasti dok se peče).

Dodajte punjenje na picu po želji, a istovremeno počnite sa zagrijavanjem rerne.

  1. Pečenje

Zagrijte rernu na najjače moguće, znači otprilike na 250-300° C. Nakon što je rerna sigurno zagrijana, pecite pizzu 12-14 minuta.

 5. Savjeti i trikovi

  • Premažite krajeve uljem ili vodom da budu rumeniji i hrskaviji od ostatka.
  • Pecite na papiru za pečenje da bi izbjegli neželjeno ribanje kada se sir zalijepi na dno tepsije… (jedna od mojih mržih stvari)
  • Isjeckajte dodatke (sir, šunka) što sitnije da omogućite tijestu da što bolje poraste. Ili ih jednostavno narendajte.
  • Sakrijte jednu tepsiju samo za sebe, toliko je dobro. Niko ne mora da zna. 😉

S ljubavlju i punog želudca,

Jelena

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s