Čokoladna muffin-tortica

Obećala sam vam mnogo čokolade na ovom blogu, pa da krenemo. 🙂

Featured image

Obožavam muffine i malene čokoladne tortice koje su količinom taman za dvije osobe. U Konzumu se jedno vrijeme mogao kupiti mini kalup koji je bio idealne veličine (promjer je oko 7 cm), ali nisam sigurna da li je još uvijek dostupan.

Featured image
Fotografija preuzeta sa interneta

Elem, iako je slatko imati takvu malu torticu, ovu smjesu možete ispeći u kalupu za muffine bez ikakvih problema.

Sastojci

  • 130 g sosa od jabuka*
  • 100 g šećera (ili nekog drugog zaslađivača)
  • 85 g meda
  • jedno veliko jaje
  • 180 g grčkog jogurta  (ili običnog)
  • kašika ekstrakta od vanilije
  • 60 g bijelog brašna
  • 60 g integralnog brašna
  • 40 g kakao praha
  • prstohvat soli
  • mala kašika praška za pecivo
  • 100 g čokolade

*Sos od jabuka možete napraviti sami tako što skuhate i smiksate jabuke ili iskoristite neku kašicu za bebe od jabuka.

Zagrijte rernu na 200° C i počnite sa pripremom sastojaka.

1. Priprema 

Isjeckajte čokoladu na manje komadiće – kasnije ćete ih staviti u smjesu.

Tečne sastojke – sos od jabuka, med, jaje, jogurt i ekstrakt od vanilije dobro umutiti pjenjačom (ručno) dok se sve grudvice od jogurta ne izgube. Tome dodati šećer i ponovo umutiti.

Bijelo i integralno brašno prosijati sa kakao prahom, mrvicom soli i praškom za pecivo (nije obavezno prosijati, ali pomaže da se sastojci sjedine).

Prosijanoj masi dodati, dio po dio, tečne sastojke i polako miješati dok se sve grudvice ne izgube.

Dodati čokoladu u smjesu i ponovo sve promiješati.

2. Pečenje

Ova smjesa je dovoljna za 12 muffina ili za 3-4 male tortice.

Rasporedite smjesu u kalup i pecite prvih 5 minuta na 200° C, a zatim smanjite temperaturu na 190° C i pecite još desetak minuta. Zavisno od rerne, tih desetak minuta će varirati. Da budete sigurni da su pečeni, bocnite muffin čačkalicom ili viljuškom – ukoliko izađe čista, spremni su. Ukoliko ne, pecite još dvije-tri minute.

Featured image

3. Čuvanje i zamrzavanje

Kada se ohlade, možete ih čuvati u frižideru do 5 dana, a kada ih zamrznete do 3 mjeseca. Ostaće svježi i ukusni.

4. Nutritivne informacije

Ukupna kalorijska vrijednost

Kalorije: 2135 kcal

Ugljeni hidrati: 333 g

Proteini: 47 g

Masti: 38 g

Kalorijska vrijednost po komadu (1/12)

Kalorije: 192 kcal

Ugljeni hidrati: 28 g

Proteini: 4 g

Masti: 3 g

Mi smo jako, jako, jako uživali! Nadam se da će svi koji probaju recept uživati podjednako.

P. S. Ne zaboravite čokoladnu glazuru. 😉

IMG_20150423_163013
Njam njam njam njam!
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s