Pita (bosanska verzija)

Kada neko spomene pitu u Bosni nema šanse da će bilo ko ostati ravnodušan. Pretpostavljam da je ista stvar i sa komšijskim državama.

Featured image
Spremna za pečenje

Pita je s vremenom postala tradicionalno jelo koje ne može omašiti nijednu trpezu. Začeta u Turskoj, originalno kao burek (tur. “börek”pita sa mesom, najčešće teletinom/junetinom) se kod nas ustalila kao da je naša, te ju bake i mame i dalje pripremaju sa puno ljubavi.

 Varijacije na temu su beskrajne. Od mesa, preko krompira do bundeve… Jednom kada napravite jufku možete ju filovati čime god želite. U depresivnim danima meni je omiljena kada ju filujem evrokremom. 🙂

 Elem, ono što će vam trebati za uspješnu jufku je:

 Sastojci

 • 1 kg brašna (tip 500 odnosno 550, ili namjenski tip brašna za pite i kolače)
 • *500 ml tople vode
 • 50 ml ulja (+ još malo za kasnije premazivanje)
 • 1 mala kašika sirćeta (ili Aceto balsamico)
 • prstohvat suvog kvasca
 • 1 velika kašika soli
 • običan pamučni stolnjak

 * Količina upotrijebljene vode može malo varirati zavisno od tipa brašna, topline prostorije… Bitno je umijesiti glatko tijesto koje se jako malo lijepi za ruke dok mijesite.

1. Priprema jufki

Priprema tijesta (jufki) za pitu može potrajati i do dva sata, ali što više čekate – više se isplati. Bez brige, provešćete dvadesetak minuta zaista radeći, a minimalno sat vremena čekajući na magiju.

Savjetujem da prvo pripremite sve sastojke, pa tek onda počnete sa pripremom, jer dok se okrenete bićete do ušiju umazani tijestom.

 Kada ste pripremili sve sastojke, prosijte brašno, pomiješajte ga sa ostalim sastojcima (mijesite dok se svi sastojci ne sjedine, cca. 10 minuta). Nakon toga ga pokrijte kuhinjskom krpom ili plastičnom folijom i ostavite da odmara 10-15 minuta.

 Nakon prvog odmaranja premijesite tijesto (ne bi trebalo da vam treba još brašna, ali ukoliko treba slobodno pospite tijesto sa malo brašna) i ponovo ostavite da se odmara, ovaj put oko 5 minuta. Već bi trebalo da osjetite pod rukama da je tijesto podatnije i mekše.

 Nakon drugog odmaranja, tijesto premijesite još jednom i podijelite na četiri ili pet jufki oblikovanih u disk. Ukoliko ste početnik savjetujem da podijelite na pet ili šest – što su jufke manje biće vam lakše da ih maksimalno razvučete. Jufke stavite na plastičnu foliju, premažite ih uljem sa svih strana (ne štedite, ulje će vam pomoći da lako razvučete jufku), te ih pokrijte još jednim slojem plastične folije. Sad je vrijeme da zaboravite na svoje jufke najmanje 30 minuta (ukoliko vam je jako toplo u kuhinji), ili još bolje na 60 minuta.

2. Razvijanje jufki

Kada mislite da je vrijeme da razvučete vašu jufku pipnite ju lagano u sredini, ukoliko je jako mekana – vrijeme je, ukoliko nije – ostavite ju još malo da odmara.

Prije razvlačenja jufke obavezno imajte spreman fil i ulje pored sebe, a na stolu na kome ćete razvući jufku pamučni stolnjak bez nabora.

Nakon svih ovih maratonskih priprema vrijeme je da počnemo! 🙂

Lagano nauljite ruke i uzmite prvu jufku, stavite ju na spoljašnju stranu šaka i trk do stola na kom vas čeka stolnjak. Razvlačite jufku kružno koliko vam tijesto dozvoljava u tom trenutku. Budite brzi sa pokretima, jer je ovakvo tijesto “divlje” i lako izmakne kontroli. Nakon prvobitnog razvlačenja stavite ju pažljivo na sto da se ne naprave nabori. Jufka bi u ovoj fazi trebala imati oko 50-70 cm u prečniku.

 Sad je vrijeme za kružno razvlačenje. Primijetićete da vaša jufka na krajevima ima deblje tijesto – njega razvlačite u ovoj fazi. Uzimajte krajeve prstima i lagano ih razvlačite prema gore i u desnu/lijevu stranu. Postupak ponavljajte u krug koliko je moguće više. S vremenom će se deblji dijelovi tijesta izgubiti i dobićete samo tanku jufku koja će biti prozirna.

 Takođe, sasvim je u redu ako vaša jufka pređe ivice stola.

3. Od jufke do pite – punjenje jufke

 Nakon što ste dobili vaš prozirni komad tijesta, vrijeme je da ga filujete. Ukoliko se evrokrem ne čini dovoljno privlačnim, prelazimo na malo tradicionalnije stvari:

 • burek (teletina/junetina, svinjetina ili miješano + luk + začini),
 • krompiruša (krompir + luk + začini),
 • sirnica (sir + jaje + pavlaka/kajmak + jaje),
 • zeljanica (neka vrsta zelja + začini + jaje + pavlaka/kajmak),
 • bundevara (tikvice/bundeva + jaje + pavlaka/kajmak + začini),
 • maslenjak (ulje, maslac ili mast + začini)…

Kada pripremite smjesu za filovanje pitu filujete na njena dva kraja u dva reda. Tj., kada razvučete vašu pitu, na jedan kraj stavite fil  od početka stola do kraja stola u liniji i to ponovite tako da dobijete dvije paralelne linije fila. Isti postupak uradite na suprotnom kraju stola.

Ukoliko ne pravite burek, poprskajte jufku uljem.

Vrijeme je da urolate jufku. Stanite na dio gdje je jedan dio fila, uzmite stolnjak rukama i podignite ga uvis i prema naprijed – od tog pokreta će se jufka urolati. Pazite da pokrijete obe “linije” fila, ali i da idete samo do pola sa ovim pokretom, jer istu stvar trebate uraditi na suprotnoj strani sa drugim dijelom fila. Znači, ponovo uzmite stolnjak rukama i podignite ga uvis i prema naprijed.

Trebali biste dobiti dvije rolice jednu do druge. Prođite nožem između njih da ih razdvojite i urolajte ih jednu od druge. Na krajevima će biti dio koji nema punjenje, taj dio tijesta možete odsjeći nožem ili ga ostaviti – na vama je.

Moja mama je uvijek motala pitu na ovaj način, pa sam to pokupila od nje. Drugi način bi bio da filujete čitavu jufku i sve smotate u jednu. U suštini nije mnogo bitno, šta god vam je lakše.

Pita se može postaviti na više načina u tepsiju. Tradicionalno je da se smota u manji ili veći pužić i tako ispeče, ali način na koji ćete najbolje iskoristiti prostor u tepsiji je da ju stavite u paralelne linije, jednu do druge. Urolanu jufku podijelite na dijelove tako da odgovara vašoj tepsiji i poredajte ih. Nakon što se pita nađe u tepsiji premažite ju tankim slojem ulja (nemojte pretjerivati da vam pita ne bude masna kad se ispeče).

Featured image
Maslenjak začinjen kimom i ćurekotom

4. Pečenje i serviranje

Ugrijte rernu na 250° C. Kada je rerna ugrijana, pecite pitu na toj temperaturi dok se lagano ne zarumeni (cca. 7 minuta). Nakon toga smanjite temperaturu na 180° C i nastavite peći dok ne dobije rumeno-žutu boju.

Izvadite pitu iz rerne, poprskajte vodom (bukvalno poprskati, znači jaaako malo vode) i pokrijte ju kuhinjskom krpom na desetak minuta. Ja ovaj korak potpuno preskačem, jer nema šanse da čekam, kada je pita pečena – može odmah da se jede, nikakvo čekanje ne dolazi u obzir. 😀

U svakom slučaju poslužite ju toplu, jer je tada najukusnija. Čaša jogurta ili premazivanje kajmakom će sigurno poboljšati iskustvo.

5. Mogući izazovi i rješenja

 1. Tijesto je previše čvrsto i ne razvlači se.

Rješenje: Tijesto vjerovatno nije odmaralo koliko mu treba, stoga ga ostavite dodatnih pola sata i obilno ga pouljite.

 1. Tijesto puca dok se razvlači.

Rješenje: Vjerovatno ga previše razvlačite, budite nježnjiji. Moguće je i da ste spori ili nesigurni dok to radite, što je sasvim u redu. Vježbom ćete uspjeti da razvučete tijesto bez pucanja. Sve u svemu, jufka neće zamijeriti što ima par rupica. 🙂

 1. Tijesto se presavilo, naboralo ili je trenutak nepažnje doveo do preklapanja dvije strane tijesta, što mu ne dozvoljava da se razvuče.

Rješenje: Ostavite da odmori nekoliko minuta i biće ponovo spremno na razvlačenje.

6. Kalorijska vrijednost tijesta

Kalorije: 3700 kcal

Ugljeni hidrati: 710,9 g

Proteini: 0 g

Masti: 70 g

* Ukoliko imate bilo kakvu nedoumicu ili vašu ličnu poteškoću sa bilo kojim dijelom iz recepta, slobodno pišite.

 

To bi bilo to za ovaj recept, nadam se da ste uživali i da ste spremni da napravite vašu prvu pitu.

 Prijatno! 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s